Wat je nog niet wist over Top 40 muziek

Top 40 muziek is een term die je waarschijnlijk vaak hebt gehoord als je van populaire muziek houdt. Het is een muziekgenre dat wordt gekenmerkt door hitlijsten met de 40 meest populaire nummers van de week. Het genre is de afgelopen decennia enorm geëvolueerd en heeft een grote invloed gehad op de muziekindustrie en de popcultuur. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, evolutie en toekomst van Top 40 muziek.

Wat is Top 40 Muziek?

Top 40 muziek is een term die werd geïntroduceerd in de jaren 50 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Het verwijst naar de lijst met de 40 meest populaire nummers van de week, die wordt samengesteld door de radio. De Nederlandse Top 40 wordt nu samengesteld door de GFK Mega Charts. Dit bedrijf maakt nog veel meer hitlijsten, zoals de Mega Album Top 100 en de DVD Film 30. De Top 40 wordt samengesteld in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Dit gebeurd door middel van het “cross counter verkoopinformatiesysteem”. Dit zijn alle verkopen aan de consument: singles die mensen in de winkel kopen, mp3’s die legaal worden gedownload en liedjes die op de radio worden gedraaid. Deze gegevens worden allemaal netjes bijgehouden.

Elke week wordt gekeken hoe vaak een single is verkocht, gedownload en gedraaid op de radio. Daar komt dan een uiteindelijke Top 40 uit!

De geschiedenis

2 januari 1965, de dag waarop in Nederland muziekgeschiedenis wordt geschreven. Op die eerste zaterdag van het nieuwe jaar wordt namelijk de allereerste aflevering van de Top 40 uitgezonden. Dit wordt gedaan door de zeezender Radio Veronica, een zender die allerlei soorten muziek draait.
dat moment wekelijks te horen is. Het samenstellen van die eerste Top 40 is niet bepaald een gemakkelijke klus. Er zijn in 1965 natuurlijk nog geen snelle computers om gegevens te verzamelen en ook de digitale communicatiemiddelen waar je nu niet meer zonder kunt, bestaan nog niet. In
het begin wordt de Top 40 samengesteld door bij honderdvijftig
platenzaken in Nederland wekelijks een lijstje op te vragen van meest verkochte singles. De winkels moeten zelf bijhouden wat ze verkocht hebben en hoeveel stuks. Die gegevens worden vervolgens elke maandag bij Veronica aan geleverd. Dat kun je je nu niet meer voorstellen!

De populariteit nu

Het is al jarenlang een vaste prik op de vrijdagmiddag radio: de veertig meest populaire nummers in Nederland. Maar welke artiest heeft er nu het langst in de Top 40 gestaan? Het record is in handen van Harry Styles met As It Was. Maar niet onafgebroken; de zanger moest één week plaatsmaken voor het Songfestival-nummer De Diepte van S10. Ook het record voor langst genoteerde hit ooit in de Top 40 werd nog niet zo heel lang geleden gebroken. In 2013 en 2014 stond Pharrell Williams maar liefst 49 weken aaneengesloten in de lijst met zijn wereldhit Happy. De artiest met de meeste singles in de Top 40 is de Franse dj David Guetta. Hij heeft 59 noteringen in de hitlijst gehad. Waar David Guetta met 59 noteringen slechts één nummer 1-hit scoorde, zijn er artiesten die met minder hits toch veel vaker op de eerste plek terechtkwamen. The Beatles hebben de meeste nummer 1-hits op hun naam staan: zestien stuks. Wij vinden het een hele prestatie!