Waarom video beter is ten opzichte van tekst

Je hebt het zelf misschien al eens gemerkt: wanneer je een video kijkt, trekt dat sneller je aandacht dan wanneer je een tekst leest. Dat is niet iets wat alleen voor jou geldt, dit is bij veel mensen het geval. Visuele content is nu eenmaal aantrekkelijker dan tekst. We leggen je uit waarom dat zo is en wat de voordelen van visuele content zijn.

Visuele content trekt sneller de aandacht. We zijn gewend om naar beelden te kijken, dus wanneer we ergens naar kijken, trekt onze blik sneller naar het beeld. Kleuren trekken daarbij ook enorm de aandacht. Dat schrijven we niet zomaar, dat is wetenschappelijk aangetoond. Wil je dus iets uitleggen, dan kun je beter een uitleganimatie laten maken, dan een lange tekst schrijven. 

Bewegende beelden zijn aantrekkelijk

Onze hersenen zijn evolutionair aangepast om snel te reageren op de combinatie van beeld, geluid en beweging. Van nature trekt dat nu eenmaal sneller onze aandacht. Het is bewezen dat we visuele content ongeveer zestigduizend keer sneller verwerken dan dat we dat bij tekst doen. Dat is nogal wat natuurlijk. Met video kun je dus veel meer duidelijk maken in een veel kortere tijd. Zaken die relatief complex zijn om uit te leggen via tekst, kun je binnen een paar seconden door middel van beeld uitleggen. 

Een video kan persoonlijk aanvoelen

Een video kan al snel persoonlijk aanvoelen. Omdat je in een video vaak gebruik maakt van een hoofdpersoon (of deze nu geanimeerd of echt is), kan de kijker zich verbinden met het verhaal. Omdat de video hierdoor persoonlijk aanvoelt, is de kijker geneigd langer te blijven kijken. Daarbij blijft de video langer hangen én is de kijker (in het geval van een reclame) ook sneller geneigd iets te kopen. 

Video blijft langer hangen

We schreven het al even: omdat de emotionele connectie met video sterker is, blijft een video langer hangen. Dat kan belangrijk zijn, je wilt immers indruk maken op de kijker. Of het nu gaat om een reclame, of om een videotraining: als je video langer blijft hangen, is de kans groter dat het ook effect heeft op de kijker. Zo onthoud de kijker dus beter waar jouw bedrijf voor staat.