Van de klassieke meezingers van het levenslied naar keiharde hiphop in de jaren 80, Nederlandstalige muziek kent vele vormen en genres. Duik jij samen met ons in de geschiedenis van Nederlandse genres door de jaren heen?
Het levenslied
Het levenslied wordt ook wel gezien als in een lied waarin mensen zich kunnen herkennen. Het echte leven wordt ermee bezongen. Het kent de standaard opbouw van een refrein en coupletten. Het is een veelal Nederlandstalig muziekstijl van populaire muziek. De liedjes zijn soms ook in het Engels of Italiaans. Levenslied-teksten kunnen zoet of bitter zijn, licht en gevoelig (sentimenteel). Maar ook terugkijkend op het leven zelf, met onderwerpen als liefde, ellende en verre, zonnige, exotische vakantiebestemmingen. Vroeger kwamen veel artiesten die het levenslied zongen uit de Amsterdamse Jordaan. Deze plek hoor je dan ook vaak terugkomen in het levenslied.
In de jaren ’80 werd André Hazes ontzettend populair bij het vele Nederlanders met zijn levensliederen. Hetzelfde gold voor Frans Bauer in de jaren ’90. Toch leken radiozenders geen interesse te hebben in Nederlandstalige muziek, en al helemaal niet in levensliederen. Het levenslied werd vooral gedraaid door de piratenzenders en kleine radiozenders. Na de jaren ’90 leek het levenslied echter in populariteit toe te nemen en werd het vaker gedraaid door de radiozenders.
Nederpop
Nederpop is een Nederlandstalige stroming van het al bekende popmuziek. Wist jij dat popmuziek een afkorting is van populaire muziek? Omdat populaire muziek nu eenmaal veel verandert, was Nederpop ook erg tijdsafhankelijk. De eerste grote Hollandse rock-‘n-roll-hit kwam van Peter Koelewijn and his Rockets uit Eindhoven: ‘Kom van dat dak af’. In de jaren zestig kwam de nederpop met de beatmuziek tot grote bloei. Op radio en tv kwamen speciale ’tienerprogramma’s’ waarin de succesvolle bands optraden en de top 40 van Radio Veronica hield bij wat de verkoopresultaten van de beatplaten waren. Genres die volgden waren discomuziek, punkmuziek en ga zo maar verder. De band Doe Maar zorgde in de jaren ’80 weer voor een opleving van nederpop.
Nederhop
Nederhop is een genre die Nederlandstalige rap en hiphop vertolkt. Eind jaren ’70 begin/jaren ’80 werd rap en hiphop in de Verenigde Staten enorm populair. In Nederland kwam de hiphop genre echter pas laat op gang. Aan het einde van de jaren 80 begon rapper Def P met vertalen van Engelse teksten naar het Nederlands en dat is wanneer nederhop werd geboren. Hoewel talenten die nederhop ten gehore brachten in het begin nog vooral uit de grote steden kwamen (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Breda) kwamen wisten aan het begin van de 21ste eeuw nederhop artiesten uit alle delen van het land de hitlijsten te bestormen. De populariteit van nederhop bleef maar stijgen en stijgen!